دویچه وله: دوازده روز پس از اظهارات اکبر هاشمی رفسنجانی در اعتراض به آنچه «توهین به فضلا، علما و مراجع قم» خوانده، موج انتقاد و حمله به او فروکش نکرده و تشدید میشود. منتقدان رفسنجانی حامیان سرسخت دولت و نزدیکان علی خامنهای هستند.
اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس خبرگان و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به مناسبت سالروز واقعهی ۱۹ دیماه سال ۱۳۵۶ بیانیهای منتشر کرد که دستمایهی موجی از شدیدترین یورشها به او در یک سال و نیم گذشته شده است. واقعهی ۱۹ دیماه که از آن به عنوان "قیام خونین مردم قم" یاد میشود در اعتراض به انتشار مقالهای در روزنامهی اظلاعات اتفاق افتاد که معترضان محتوای آن را توهین به آیتالله روحالله خمینی تعبیر میکنند.
"توهین و تهمت به علما"
رفسنجانی در بخشی از بیانیهی خود ابراز تاسف میکند که امروز نیز کسانی که او "بقایای فکری دینزدایی و روحانیتستیزی" میخواند «پس از توهین و تهمت به سران روحانی عرصه سیاست در ۳۰ سال گذشته، به فضلا، علما و مراجع قم رسیدهاند.»
ظاهرا اشارهی رفسنجانی به شماری از حامیان محمود احمدینژاد و نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی علی خامنهای است که برخی از مراجع تقلید را به علت عدم تابعیت کامل از نظرات او، به ویژه در مورد مشروع دانستن و حمایت از دولت مورد حمله قرار دادهاند. بیانیهی رفسنجانی از زمان انتشار با انتقاد شدید همین افراد روبرو شده؛ انتقادهایی که همچنان ادامه دارد.
کیهان: بیانیه نوشته رفسنجانی نیست!
روزنامهی کیهان که حسین شریعتمداری، به عنوان "نمایندهی ولی فقیه" مسئولیت انتشار آن را بر عهده دارد در شمارهی دیروز حود (پنجشنبه ۳۰ دیماه) از قول عبدالنبی نمازی نماینده ویژه رهبر جمهوری اسلامی در کاشان نوشت «رویکرد کنونی آقای هاشمی به جایگاه او آسیب وارد کرده است.» نمازی ضمن انتقاد به عدم موضعگیری صریح رفسنجانی در مقابل حوادث پس از انتخابات سال ۸۸ که طرفداران حکومت "فتنه" میخوانند، او را به اتخاذ مواضع مبهم متهم میکند.
شریعتمداری ۲۱ دیماه با انتشار یادداشتی از رفسنجانی میپرسد چرا در ۳۳ سال گذشته بیانیهای به مناسبت ۱۹ دی منتشر نکرده است. شریعتمداری در یادداشت خود متن بیانیه را از نظر محتوایی مخدوش و از نظر استدلال ابتدایی خوانده و نتیجه میگیرد "رفسنجانی نمیتواند نویسنده بیانیه یاد شده باشد." مدیر مسئول کیهان احتمال میدهد «كسانی كه در جریان فتنه ۸۸ پشت شخصیت و جایگاه آقای رفسنجانی سنگر گرفته بودند، هنوز ایشان را رها نكردهاند و بیانیه یاد شده را برای خروج هرچند، موقت رسانههای فتنه از خمودگی و درهم ریختگی ناشی از شكست تدارك دیدهاند.»
نامهی انتقادی اصولگرایان به رفسنجانی
واکنش به بیانیهی رفسنجانی در روزهای نخست، مانند یادداشت کیهان، لحنی نسبتا ملایمتر داشت. در روزهای گذشته بر شدت و وسعت این انتقادها افزوده شده است. روزنامهی ابتکار نیز در شماره دیروز خود به این مسئله اشاره میکند و مینویسد «به نظر میرسد اینک و ده روز پس از آن نامه، از سوی برخی اصولگرایان واکنشهای انتقادی سازمان یافتهتری در حال ابراز میباشد.»
حسین ابراهیمی رئیس هیات داوری اصولگرایان مجلس ۲۹ دیماه از نگارش نامهای توسط اعضای این هیات خطاب به رفسنجانی خبر داد. به گزارش خبرگزاری فارس ابرهیمی گفت «در این نامه خطاب به آقای هاشمی رفسنجانی خواهیم نوشت كه در دوران موسوم به اصلاحات، اصلاحطلبان به صراحت به روحانیت اهانت میكردند اما شما موضعگیری نمیكردید.»
در آستانهی نشست مجلس خبرگان
روز چهارشنبه نیر کاظم صدیقی که از تابستان ۸۸ به حکم رهبر جمهوری اسلامی جایگاه رفسنجانی را در میان امامان جمعهی تهران اشغال کرده بیانیهی ۱۹ دی را نشانهی "مهجور بودن" رئیس مجلس خبرگان با واقعیتهای جامعه عنوان کرد. اندکی پیش از آن نیز محمدعلی رامین، یکی از نزدیکان و مشاوران احمدینژاد رفسنجانی را به شدت مورد انتقاد قرار داد و او را به مشارکت در "جنجالآفرینی برای القای تقلب در انتخابات سال ۸۸" متهم کرد.
در همین حال برخی از ناظران اوج گرفتن و تندتر شدن حملهها به رفسنجانی را بیارتباط با اجلاس مجلس خبرگان و زمینه چینی احتمالی برای کنار گذاشتن او از ریاست این نهاد نمیدانند. نشست آیندهی خبرگان در روزهای ۱۷ و ۱۸ اسفندماه سال جاری برگزار میشود و انتخاب هیات رئیسهی جدید یکی از برنامههای این نشست خواهد بود.
نارضایتی از سکوت رفسنجانی
به نوشتهی روزنامهی کیهان عبدالنبی نمازی گفته است «انتظار اکثریت اعضای مجلس خبرگان رهبری، ملت، بسیجیان و روحانیت متعهد که در درون نظام و پیرو ولایت هستند، این است که آقای هاشمی رفسنجانی به سکوت خود پایان دهد.» نمازی در ادامه با اشاره به سکوت طولانی رفسنجانی که به زعم او به جایگاهش آسیب رسانده، تاکید میکند «این موضع گیری در حال حاضر و در شرایط کنونی موضعی دیرهنگام است.»
از سوی دیگر حمید رسایی، یکی از حامیان دولت و از اعضای فراکسیون اصولگرایان مدعی است رفسنجانی در بیانیهی اخیر خود "به مجموعههایی كه به دنبال خطگیری از او هستند پیامهایی داده است." به گزارش خبرگزاری فارس رسایی اول بهمن ماه اظهار داشت «هدف عمده دیگر هاشمی از این بیانیه كه بسیار مهم است ارتباط این بیانیه با انتخابات هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری در اسفند ماه سال جاری است.»
ردپای رفسنجانی در تمام "فتنهها"
خبرگزاری فارس از قول رسایی نوشت «در سالهای اخیر هر زمان كه جلسات مجمع عمومی خبرگان برقرار بوده، هاشمی بهنوعی موضعگیری كرده تا انتقادات نسبت به خود و اقدامات فرزندانش را توجیه كند، حتی با این كار درصدد به دست آوردن قلوب علمایی بوده كه در خبرگان منتقد وی محسوب میشدند.»
در نظر تحلیلگران آنچه در روزهای گذشته و در واکنش به بیانیهی رفسنجانی بسیار جلب توجه میکند تکرار برخی انتقادها و اتهامها به او از سوی افراد مختلف است. به نظر میرسد مخالفان رفسنجانی در روزهای اخیر با هماهنگی و برنامهریزی مشخصتری به مصاف او امدهاند. محمدعلی رامین در تازهترین سخنرانی خود گفت «آخرین بروز و ظهور فتنههای از اول انقلاب تاکنون فتنه سال ۸۸ بود.» رامین در تحلیل خود بدون نام بردن از رفسنجانی، با اشارههای صریح ادعا میکند رد پای او را در تمام حوادثی که فتنه خوانده میشود میتوان یافت.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر