۱۳۸۹ آبان ۴, سه‌شنبه

لیبرمن و «دستور تهیه طرح استراتژیک» برای مقابله با ایران هسته ای


نيروى هوایی اسرائیل در سال ۱۹۸۱ مراكز تاسيسات هسته اى عراق را بمباران و تقريبا نابود كرد و در سال ۲۰۰۷ نيز با حمله مشابهى به خاك سوريه گام هاى اوليه اين كشور براى آغاز برنامه هسته اى را متوقف كردند.
نيروى هوایی اسرائیل در سال ۱۹۸۱ مراكز تاسيسات هسته اى عراق را بمباران و تقريبا نابود كرد و در سال ۲۰۰۷ نيز با حمله مشابهى به خاك سوريه گام هاى اوليه اين كشور براى آغاز برنامه هسته اى را متوقف كردند.
۱۳۸۹/۰۸/۰۴
به گفته يك منبع اسرائيلى همزمان با افزايش ترديدها در مورد موفقيت اقدامات پيشگيرانه از توسعه سلاح هسته اى ايران، آويگدور ليبرمن، وزير امور خارجه تندرو دولت اسرائيل دستور داده تا يك طرح گسترده براى مقابله با ايران هسته اى تنظيم شود.

خبرگزارى رويترز از بيت المقدس گزارش می دهد كه مقامات دولت اسرائيل در موضع گيرى هاى علنى، خود را به اقدامات پيشگيرانه مثل تحريم و افزايش مجازات ايران متعهد مى دانند ولى هم دولت دست راستى فعلى و هم دولت ميانه رو قبلى اسرائيل، آمادگى براى احتمال دستيابى ايران به سلاح هسته اى را جزو برنامه هاى مهم و عاجل خود قرار داده اند.

در دوران زمامدارى دولت قبلى اسرائيل، بنيامين نتانياهو كه رهبر اپوزيسيون دست راستى كشور بود خواستار حملات نظامى پيش دستانه به اهداف هسته اى در خاك ايران بود. اما اكنون كه به مقام نخست وزيرى رسيده است آقاى نتانياهو از چنين شعارهاى تند و تيزى پرهيز كرده هر چند اقدام نظامى را به طور كلى منتفى نمى داند.

يك مقام بلند پايه در دولت اسرائيل که نخواست نامش فاش شود به خبرگزارى رويترز گفته است: وزير امور خارجه كه از چهره هاى بسيار تندرو دولت فعلى اسرائيل است، دستور تهيه يك طرح استراتژيك و گسترده براى مقابله با ايران در صورت دستيابى به سلاح هسته اى را صادر كرده است.

همزمان طراحان استراتژيك وزارت خارجه اسرائيل در حال تهيه يك گزارش در مورد واكنش دولت اسرائيل به احتمال اعلام يك جانبه تشكيل كشور مستقل فلسطين هستند.

اين كشور فلسطينى مى تواند تمام اراضى اشغالى ساحل غربى رود اردن را شامل شود كه در حال حاضر ادامه شهرك سازى يهوديان در بخش هايى از آن اراضى عملا طرح صلح آمريكا براى بحران خاورميانه را فلج كرده است.

به گزارش خبرگزارى رويترز، تلقى عمومى اين است كه اسرائيل تنها كشور صاحب سلاح هسته اى در خاورميانه است. نيروى هوایی اين كشور در سال ۱۹۸۱ مراكز تاسيسات هسته اى عراق را بمباران و تقريبا نابود كرد و در سال ۲۰۰۷ نيز با حمله مشابهى به خاك سوريه گام هاى اوليه اين كشور براى آغاز برنامه هسته اى را متوقف كردند.

اما بسيارى از كارشناسان مستقل معتقدند كه ارتش اسرائيل به تنهايى نمى تواند به ايران حمله كند. تاسيسات هسته اى ايران بسيار پراكنده و به شكل پنهانى و در اعماق زمين ساخته شده اند و به نظر مى رسد كه اين كشور براى دفاع از اين مراكز آمادگى فراوانى دارد.

رويترز مى افزايد: حتى اگر هواپيماهاى اسرائيل بتوانند اين حملات را با موفقيت انجام دهند ترديدى نيست كه حملات موشكى تلافى جويانه ايران ضايعات و تلفاتى به مراتب بيشتر از آنچه كه در جريان جنگ سال ۲۰۰۶ با لبنان به وقوع پيوست به اسرائيل وارد خواهند كرد.

در عين حال بايد عوامل مهم بين المللى را در نظر گرفت. قدرت هاى بزرگ جهانى در حال حاضر هيچ تمايلى به آغاز يك جنگ گسترده و منطقه اى ندارند. به خصوص كه تحريم هاى اقتصادى عليه ايران از چند ماه پيش تشديد شده است و به اعتقاد بسيارى فشار ناشى از اين مجازات ها ممكن است ايران را وادار به مذاكره و عقب نشينى كند.

رويترز خاطر نشان مى كند كه بخش برنامه ريزى وزارت امور خارجه اسرائيل يكى از چند مركز تحقيقات راهكارى است كه راهنماى سياست هاى دولت اسرائيل را مشخص مى كند. اما مراكز مهم ديگر در تصميم گيرى هاى استراتژيك اسرائيل شوراى امنيت ملى و بخش استراتژيك كابينه است كه معمولا نخست وزير و شش وزير مهم را شامل مى شود كه يكى از آنها آويگدور ليبرمن، وزير امور خارجه، است.

این گزارش حاکی است که دفتر نخست وزيرى اسرائيل از اظهار نظر در مورد برنامه و دستور جديد وزات امور خارجه خوددداری کرده است.

يك مقام ارشد دولت اسرائيل به خبرگزارى رويترز گفت: «موضع دولت اسرائيل اين است كه براى جلوگيرى از دستيابى ايران به سلاح هسته اى تمام اقدامات ممكن بايد انجام شوند.»

دولت اسرائيل در مورد موفقيت تحريم و مجازات هاى ايران اظهار ترديد كرده است. اسرائيل در عين حال معتقد است كه ايران ممكن است در فاصله سال هاى ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ موفق به توليد كلاهك هاى هسته اى شود.

برخى ديگر از سازمان هاى امنيتى و اطلاعاتى غرب نيز با اين ارزيابى موافق اند.

وزارت دفاع اسرائيل بهبود و استحكام سپر دفاع ضد موشكى اين كشور و گسترش شبكه پناهگاه ها براى غيرنظاميان را در اولويت قرار داده است.

هیچ نظری موجود نیست: