ولت آنلاین :زنی به دوربین نگاه می کند، جلوی صورتش را چادر گرفته، تنها چشمانش پیداست. به انجام کارهای وحشتناکی اعتراف می کند. ادعا می شود. زیرا حرف های شخصی را که قرار است سکینۀ محمدی آشتیانی باشد – محکوم شده به سنگساربه جرم زنای محصنه – نمی توان فهمید.
گزارشگر برنامۀ خبری «ساعت ۲۰:۳۰» پیوسته روی صدای اصلی حرف می زند و مدعی است آشتیانی اعتراف می کند زمینۀ قتل شوهرش را فراهم کرده است. گرچه آشتیانی ترکی حرف می زند که هرکس در ایران نمی فهمد اما حتی کسانی که ترکی بلدند با همۀ تلاشی که می کنند متوجۀ اعتراف نمی شوند.
این به اصطلاح مصاحبه که چهارشنبه در تلویزیون ایران پخش شد دقیقاً به این جهت تکان دهنده است که اینقدر بد صحنه سازی شده است. زیرا به این ترتیب قصد حکومت آشکارتر می شود. دِروِری دایک کارشناس ایران در مقر اصلی عفو بین الملل در لندن می گوید: «قرار است آشتیانی به عنوان جنایت کار جلوه داده شود، کسی که کاملاً سزاوار مجازات مرگ است.»
وی در ادامه می گوید: «کسی نمی تواند پیش گویی کند اکنون چه اتفاقی می افتد، اما این صحنه سازی ممکن است مقدمۀ اجرای حکم مرگ باشد. دست کم نشانه ای است که خطر این کار زیاد شده است.» تغییری هم در این واقعیت ایجاد نمی شود که وکیل آشتیانی بعد از پخش مصاحبه خبر داد موکلش قبل از ضبط دو روز تمام شکنجه شده است تا وادار به اعتراف شود.
گرچه اجرای سنگسار که آشتیانی به آن محکوم شده فعلاً متوقف شده اما مقام های قضایی به تازگی پیوسته تکرار کرده اند حکم به هیچ رو لغو نشده است. بیشترین مجازات های مرگ در ایران با طناب دار است.
دلیل اثبات: «علم قاضی»
نوع اعدام و جرمی که این مادرِ دارای دو فرزند به ارتکاب آن متهم است پیوسته تغییر می کنند، ظاهراً به دلایل سیاسی. در ماه مهِ ۲۰۰۶ آشتیانی را محکوم کردند زیرا از قرار بعد از مرگ همسرش با دومرد رابطه داشته است. به این علت طبق قانون جزایی ایران به ۹۹ ضربۀ شلاق و ده سال زندان محکوم شد. در پاییز همان سال متهم شد با یکی از مردها نقشۀ قتل شوهرش را هم کشیده است.
طبق ادعای دادستانی این رابطه قبل از مرگ شوهر شکل گرفته بوده است. آشتیانی مجرم تشخیص داده و به سنگسار محکوم شد. – به اتهام زنای محصنه نه معاونت در قتل ادعایی. این نکته جالب است که دو قاضی از مجموع پنج قاضی رأی به برائت دادند زیرا دلیل را کافی ندانستند.
در نهایت دلیلی را برای اتبات پیش کشیدند که تنها در نظام قضایی ایران وجود دارد. «علم قاضی»، یعنی نظر شخصی او. اعترافی را که در این فاصله به دادگاه ارائه شد آشتیانی پس گرفت زیرا مدعی شد این اعتراف به زور گرفته شده است. یک زن که در آن زمان همبندِ آشتیانی بوده به وِلت آنلاین گفت وی دست کم یکبار بعد از صحبت با بازجوها با آثار تنبیه بدنی برگشت.
حلق آویز به جای سنگسار؟
بعد از اینکه امکان اجرای سنگسار در سراسر دنیا اعتراض به دنبال داشت حکومت نظرش را عوض کرد. در آخرین اطلاعیه گفته شد آشتیانی در قتل معاونت داشته، گرچه در حکم علت صدور مجازات مرگ به روشنی زنای محصنه ذکر شده است.
اما واقعاً ممکن است سرنوشت آشتیانی در درجۀ اول به تصمیم های سیاسی وابسته باشد – احتمالاً حکومت دنبال راهی می گردد که بدون زیر پا گذاشتن اصول خود از زیر فشار محکومیت های بین المللی بیرون بیاید. این مصاحبه می تواند مقدمه چینی به این منظور باشد.
پسر آشتیانی سجاد (۲۲) و دخترش سعیده (۱۷) ظاهراً می کوشند با سیاست کاری نداشته باشند. فعال حقوق بشر مینا احدی که در کلن زندگی می کند و با بچه های آشتیانی در تماس است می گوید: «امروز آنها با مادر بزرگ خود در زندان بودند و با مادرشان دیدار کردند. می گویند که خیالشان آسوده شده زیرا مادرشان آرام بوده است. اما نمی توانند مطمئن باشند. صحبت با مادر با تلفن و از پشت شیشه بوده و به شدت مراقبت می شده است.»
یک تصمیم جدید مقام های قضایی هم به بچه ها شهامت داده است: در ماه رمضان که آغاز شده قرار است یک بار با مادرشان در زندان افطار کنند. ماه رمضان شاید مهمترین مناسبتی باشد که خانواده های مسلمان در سال دور هم جمع می شوند. بی تردید نشانه ای از عطوفت است که قرار است به آشتیانی این فرصت داده شود و بچه ها، به گفتۀ احدی، امیدوارند آخرین لطف نباشد. «پدرشان را از دست داده اند. نمی دانند برای چه حکومت می خواهد مادرشان را هم از آنها بگیرد.»
* از: دانیل-دیلان بُومِر / در: ولت آنلاین
دانیل-دیلان بومِر / مترجم:ح.پدرام (از آلمانی) / ولت آنلاین / 12/08/2010 منبع خبر:ایران در جهان
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر