۱۳۸۹ آذر ۲۲, دوشنبه

پس از سه ماه شایعه، منوچهر متکی برکنار شد

محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسلامی ایران و منوچهر متکی
در حالی که منوچهر متکی برای انتقال پیام رییس جمهوری به سنگال رفته است، محمود احمدی نژاد طی حکمی وی را از وزارت خارجه برکنار، و علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی را به عنوان سرپرست موقت این وزارتخانه منصوب کرد. از چند ماه پیش، بخصوص در میان نمایندگان مجلس، شایعۀ استعفای منوچهر متکی شنیده می شد.

رییس جمهوری اسلامی ایران، محمود احمدی نژاد با صدور حکمی منوچهر متکی را از وزارت خارجه برکنار، و علی اکبر صالحی را به عنوان سرپرست این وزارتخانه منصوب کرد. خبرگزاری های رسمی ایرانی هیچ توضیحی در بارۀ علل این تغییر نداده اند.
برکناری متکی در شرایطی صورت می گیرد که وی برای مأموریت و برای رساندن پیام احمدی نژاد به رییس جمهوری سنگال به این کشور سفر کرده است.

خبرگزاری ایرنا فقط متن حکم ها را منتشر کرده که در آنها از جمله آمده است: "جناب آقاي دكتر علي‌اكبر صالحي نظر به تعهد و دانش و تجربيات ارزنده و به استناد اصل يكصد و سي و پنج قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و براساس اين حكم به سمت «سرپرستي وزارت امور خارجه» منصوب مي‌گرديد".
همچنین احمدی نژاد به خاطر زحمات منوچهر متکی از وی قدردانی کرده است.
بدین ترتیب علی اکبر صالحی باید موقتأ سرپرستی وزارت خارجه را به عهده گیرد تا این که مجلس شورای اسلامی رسماً به وزیر بعدی رای اعتماد دهد.
خبرگزاری فرانسه گوشزد می کند که این تغییر ناگهانی، بعد از آن صورت می گیرد که ایران مذاکرات در مورد پروندۀ اتمی را از سر گرفته و صالحی، در مقام رییس سازمان انرژی اتمی، رهبری این گفتگوها را به عهده دارد.

باید اضافه کرد که در صحنۀ سیاست داخلی ایران، این تغییر چندان ناگهانی به نظر نمی آید و حداقل از سه ماه قبل شایعۀ استعفای متکی بارها شنیده شده است.
در دوم آبان ماه گذشته، سایت آفتاب نوشت که سه نمایندۀ مجلس، داریوش قنبری ، حشمت الله فلاحت پیشه و محمود محمدی، با صراحت بیشتری از احتمال برکناری متکی خبر داده اند. در آن زمان، علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی نیز تلویحاً امکان استعفای وزیر خارجه را تأیید کرد. حدود دو ماه قبل، برخی سایت های ایرانی، وجود شایعۀ استعفای متکی را به افزایش اختلافات میان دولت و مجلس تعبیرکردند و نوشتند که برکناری احتمالی وزیر خارجه بدون کوچک ترین مشورت با مجلس، نشان می دهد که مناقشات دولت و مجلس به مرحلۀ تازه ای رسیده است.
داریوش قنبری نیز گفته بود که "از سه ماه پیش فشارها روی متکی برای کناره گیری از سمت وزیر امور خارجه، زیاد شده است".
دلیل این فشارها، هماهنگ نبودن سیاست های متکی با دولت نهم و رییس جمهور عنوان شده بود.
فلاحت پیشه یکی از دیگر اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز در مورد متکی گفته بود: "متکی و لاریجانی دو مهره عقل گرا در تیم سیاست خارجی احمدی نژاد هستند و حتی در میان کارکنان وزارت امور خارجه و دیپلمات ها هم این خبر شنیده می شود که به زودی متکی استعفا خواهد داد".

حدود سه ماه قبل، در اواسط شهریور نیز شایعۀ استعفای متکی چندین بار مطر ح شد. در آن زمان کمیسیون سیاست خارجی مجلس نامه ای به احمدی نژاد نوشت و نسبت به آنچه که "موازی کاری در سیاست خارجی" خوانده شده بود، انتقاد کرد. باید گفت که شخص آیت الله خامنه ای از این موازی کاری انتقاد کرده بود. این انتقادها به دنبال آن مطرح شد که محمود احمدی نژاد نماینده‌های ویژه‌ای برای سیاست خارجی برگزید که به وزارت امور خارجه تعلق نداشتند.
در اواخر شهریور، سایت جهان نیوز نوشت که "نزدیکان احمدی‌نژاد به دنبال تغییر متکی وزیرامورخارجه هستند و تا امروز نیز چند گزینه به عنوان جانشین متکی مطرح شده اند که از مهمترین آنها سعید جلیلی و ثمره هاشمی هستند".


هیچ نظری موجود نیست: