۱۳۸۹ آذر ۲۲, دوشنبه

«پذیرفته شدن دعوت احمدی نژاد توسط پادشاه اردن، نشان حمله دیپلماتیک ایران در رفع نگرانی اعراب »


 دسامبر 2010

دعوت جمهوری اسلامی ایران از پادشاه اردن برای دیدار رسمی از تهران، که مورد پذیرش ملک عبدالله دوم قرار گرفت، از جانب برخی آگاهان سیاسی با افشای اسناد دیپلماتیک ایالات متحده که توسط تارنمای "ویکی لیکس" انتشار یافت، ارتباط نزدیک دارد و تلاشی از جانب دولت تهران برای فرونشاندن نگرانی های کشورهای عرب از برنامه های اتمی ایران و همچنین عملیات تخریبی آن در کشورهای عرب و دخالت های فتنه انگیزانه اش در اوضاع لبنان تلقی شده است.
روزنامه های اردن با انتشار این خبر که ملک عبدالله دعوت رسمی احمدی نژاد را پذیرفته است، امروز (دوشنبه 22 ؛ذرماه – 13 دسامبر) نوشتند که هدف از پذیرش این دعوت آن است که یک گفت و شنود صریح و بی پرده به عمل آید و برای رفع نگرانی ها تلاش شود.
ملک عبدالله دوم، خود روز گذشته هنگام دریافت این دعوت نامه از دست اسفندیار رحیم مشایی گفت: «باید برای بهبود روابط دو کشور گام های جدی برداشته شود».
پادشاه اردن نخستین رهبر کشورهای عرب بود که دو سال پیش به صراحت از قصد حکومت ایران برای مسلط ساختن مذهب شیعه بر منطقه عربی اهل تسنن در خاورمیانه سخن گفته بود.
تلاش ایران برای رفع نگرانی های کشورهای عرب
انتشار اسناد دیپلماتیک آمریکائی توسط "ویکی لیکس" به خوبی نشان داد که گرچه رهبران عرب در اظهارات رسمی و علنی خود می کوشند از مطرح ساختن انتقادهای شدید علیه حکومت ایران خودداری ورزند، ولی در گفتگوهای غیرعلنی با دیپلمات های آمریکائی به صراحت از نگرانی های خود در مورد زیاده خواهی های منطقه ای و دینی حکومت ایران سخن می گویند.
با آن که کشورهای عرب سخنانی را که به رهبران آن ها نسبت داده شده نادرست و یا تحریف شده خواندند، ولی تردیدی نیست که این نگرانی در بین آن ها بسیار عمیق است و اکنون حکومت ایران لازم می داند برای رفع آن اقدام کند و از ایجاد یک جبهه فعال کشورهای عربی علیه برنامه های اتمی خود، و همچنین در رابطه با دخالت های ایران در لبنان، جلوگیری کند.
در یکی از اسناد ویکی لیکس گفته شده بود که بلندپایگان دولت اردن در دیدار با استیون بیکروفت سفیر ایالات متحده در عمان به وی گفته بودند که رژیم ایران "اختاپوسی" است که بازوان خود را در همه جا گسترده و می کوشد به عوامل میانه رو خاورمیانه و هم پیمانان ایالات متحده آسیب برساند.
در همین اسناد از قول ملک عبدالله پادشاه عربستان و همچنین سفیر آن کشور در ایالات متحده سخنان شدید اللحنی علیه حکومت ایران نقل شده بود. سفیر عربستان از جمله گفته بود که سر مار در تهران است و در آن جا باید قطع شود. برخی دیگر از سران عرب خواهان حمله نظامی ایالات متحده به تاسیسات اتمی ایران و حتی تلاش برای برانداختن رژیم شده بودند و برخی دیگر گفته بودند که برای سرکوب حزب الله در لبنان و پایان بخشیدن به نفوذ ایران، باید یک نیروی بین العربی به وجود آید که به ایالات متحده در رسیدن به این هدف یاری برساند.
احمدی نژاد برای آن که پادشاه اردن را متقاعد سازد که حاضر به نرمش است و برای روابط با دولت عمان ارزش زیاد قائل می باشد، رحیم مشایی را با یک هواپیمای مسافری خصوصی از نوع فالکون به اردن فرستاد – که این "ولخرجی" با انتقاد برخی رسانه های غیردولتی در تهران روبرو شد.
اعراب: «ایران ضعیف است و بهترین موقع وارد آوردن فشار»
آگاهان می گویند که پذیرفته شدن دعوت احمدی نژاد از جانب پادشاه اردن، به معنی آن نیست که ملک عبدالله تصمیم گرفته به جرگه دوستداران حکومت اسلامی ایران بپیوندد، بلکه این دعوت فرصتی برای اجرای گفت و شنودها صریح خواهد بود و ملک عبدالله ممکن است از حکومت ایران بخواهد که از آشوبگری ها دست بردارد، حمایت از گروه های صلح ستیز را متوقف سازد، از مسلط ساختن حزب الله بر لبنان خودداری کند و برای رفع نگرانی های اعراب در مورد آینده عراق و امیرنشین های عرب در حوزه خلیج فارس و نقاط دیگر، به اقدامات اساسی دست بزند.
منشه امیر در مصاحبه ای که با بخش انگلیسی رادیو اسرائیل امروز (دوشنبه) داشت، درباره این سفر به تهران همچنین گفت: پذیرفتن دعوت در حالی صورت می گیرد که از دیدگاه اردن و دیگر کشورهای عرب، حکومت ایران در نقطه ضعف چشمگیری قرار گرفته و می توان آن را زیر فشار عربی گذاشت و امتیازاتی کسب کرد.
امیر گفت: تحریم های اقتصادی علیه ایران که روز به روز گسترده تر می شود، بحران مالی فزاینده، افزایش مخالفت های مردمی در داخل کشور، همراه با یک اتحاد بین المللی که علیه برنامه های اتمی ایران و دخالت های آن در دیگر کشورهای جهان شکل می گیرد و همچنین سرکوبگری علیه ملت ایران، حکومت را بسیار ضعیف ساخته است.
به گفته او: حکومت ایران از احتمال به وجود آمدن یک جبهه فعال عربی علیه آن رژیم نگران است و می خواهد تا دیر نشده، از آن جلوگیری کند – بنابراین انتظار می رود که علاوه بر سفر نخست وزیر لبنان به تهران (که علت اصلی آن ماجرای کیفرخواست قتل رفیق الحریری بود) و دعوت از پادشاه اردن، انتظار می رود دعوت های دیگری نیز از مقامات کشورهای عربی به عمل آید و به موازات آن، بلندپایگان ایران و از جمله وزیر خارجه دیدارهای بیشتری از کشورهای عرب داشته باشند.
منشه امیر در دنبال تحلیل خود گفت: از سوی دیگر، کشورهای عرب شاهد ضعیف شدن توان دیپلماتیک ایالات متحده و امکان تاثیرگذاری آن در منطقه هستند و بن بست روند صلح فلسطینی – اسرائیلی نیز موجب ناخرسندی عمیق آنان است و از این رو می خواهند در بهبود روابط با ایران بکوشند و مانع از ادامه فعالیت های منفی آن رژیم در منطقه گردند.
امیر در پایان به یک ضرب المثل انگلیسی اشاره کرد و گفت "هنگامی که نمی توانی بر دشمن چیره شوی، دست دوستی به او بده".
  













هیچ نظری موجود نیست: