با امضای برنامهی موسوم به «سند ملی تحول در آموزش و پرورش» توسط محمود احمدینژاد، تلاش حکومت برای "اسلامی کردن" آموزش و پرورش رسما آغاز شد. با این برنامه قرار است سیستم آموزشی و محتوای کتابهای درسی از اساس تغییر کند.
دویچه وله :روز شنبه دوم مرداد ماه ۸۹ محمود احمدینژاد در نشست شورای عالی آموزش و پرورش شرکت کرد تا «سند تحول در آموزش و پرورش» را امضا کند. تصویب نهایی این برنامه که هدف آن «اسلامیتر کردن مدارس» عنوان شده از حدود شش ماه پیش در شورا آغاز شد. تدوین برنامه از پنج سال پیش آغاز شده بود. وزیر آموزش و پرورش حمیدرضا حاجی بابایی در نشست امروز گفت «با اجرای این سند در آموزش و پرورش تحولات بنیادین رخ خواهد داد.» او هفدهم اردیبهشت گفته بود، این «تحول بنیادی میتواند آموزش و پرورش را در زمینههای گوناگون به سمتی سوق دهد که دانشآموزان درجاتی از حیات طیبه و تربیت اسلامی را دریافت کنند.»
یکی از مطالبات آیتالله خامنهای
به گزارش خبرگزاری مهر مهدی نوید ادهم، دبیر شورای عالی وزارت آموزش و پرورش ۲۵ اردیبهشت تغییرات بنیادین در این وزارتخانه را یکی از مطالبات رهبر جمهوری اسلامی، آیتالله علی خامنهای عنوان کرد. او گفته است به دنبال سخنان خامنهای در این ارتباط که اواخر سال ۱۳۸۳ ابراز شد تدوین این طرح در دستور کار قرار گرفت. حاجیبابایی نیز بارها گفته است، آیتالله خامنهای بر «اسلامیتر کردن» مدرسهها تاکید بسیار دارد.
ظاهرا امضای "سند" یاد شده توسط احمدینژاد بیشتر جنبه تشریفاتی داشته و به منظور ابلاغ رسمی آن به نهادهای اجرایی انجام شده. او میباید به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز این "سند" را امضاء کند. تدوین برنامهای که مراسم رسمی امضای آن امروز برگزار شد از دو ماه و نیم پیش تکمیل شده بود و برای تایید در اختیار آیتالله خامنهای قرار داشت. حاجی بابایی ۱۵ اردیبهشت در مراسم بیست و ششمین یادواره بزرگداشت مقام معلم اظهار داشت، صبح همان روز "نسخه نهایی سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش" را به رهبر جمهوری اسلامی ارائه کرده است.
اعتراف به شکست سی ساله
حدود یک ماه و نیم پیش، دوشنبه هفدهم خرداد، معاون پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش در یک نشست خبری حضور یافت تا رویکرد جدید این وزارتخانه را برای آنچه «اسلامیتر شدن مدارس» میخواند، تشریح کند. حجتالاسلام محیالدین بهرام محمدیان ضرورت شکلگیری این رویکرد را ناموفق بودن تلاش دولتهای قبلی در تمام سی سال گذشته ذکر میکند. او میگوید «در تمام این سالها مدیریتهای ما براساس آزمون و خطا جلو رفته و بیشتر متکی بر سلیقه بوده است.» این سخنان میتواند به معنای اعتراف به ناکامی سیاستهای فرهنگی حکومت جمهوری اسلامی تعبیر شود، در عین حال بیانگر تلاشی است که مقدمات آن از پنج سال پیش فراهم شده و در صورت موفقیت حیات اجتماعی و فرهنگی کشور را به کلی دگرگون خواهد کرد.
دخالت حوزه علمیه در اداره مدرسهها
وزیر آموزش و پرورش میگوید «در تدوین این سند نخبگان آشنا به فلسفه آموزش و پرورش اسلامی مشارکت داشتهاند.» او چندی پیش گفته بود این سند تمام کتابهای درسی را تحت تاثیر خود قرار میدهد. برخی از برنامههایی که قرار است تحول مورد نظر را در آموزش و پرورش به وجود آورد از مدتها پیش به اجرا گذاشته شده. استفاده از طلاب و روحانیان حوزه علمیه در مدرسهها یکی از این اقدامهاست.
برنامهی همکاری وزارت آموزش و پرورش با حوزه علمیه قم، اواخر دولت نهم وارد فاز جدیدی شد. در توافقی که میان این دو نهاد به عمل آمد قرار شد از ابتدای سال تحصیلی جاری ادارهی بیش از چهار هزار مدرسه و موسسه آموزشی به حوزه سپرده شود.
چندی پیش نهادی تشکیل شد که «ستاد همکاریهای حوزه و آموزش و پرورش» نام دارد. دبیر این ستاد حجتالاسلام علی ذوعلم، نوزدهم اردیبهشت ۸۹ به خبرگزاری مهر گفت «یکی از عرصههایی که لازم است همه نهادها و سازمانها مشارکت داشته باشند ارتقای سطح دینی و اخلاقی دانش آموزان است و روشن است که حوزههای علمیه بیشتر از دیگر نهادها میتوانند در این موضوع فعال باشند.»
آموزش و پرورش حلال همهی مشکلات؟
ظاهرا مسئولان دولت و مقامهای ارشد حکومت امیدوارند با تغییراتی که در آموزش و پرورش به وجود میآورند جلوی بسیاری از مشکلات دیگر را بگیرند. حمیدرضا حاجی بابایی معتقد است «اگر میخواهیم انحرافات اجتماعی در جامعه نداشته باشیم باید به آموزش و پرورش توجه کنیم.»
مدیر حوزه علمیه قم، آیتالله مرتضی مقتدایی آبانماه سال ۸۸ گفته بود «اگر توانستیم آموزش و پرورش را دینی و اسلامی کنیم، نیازی نیست که به سوی اسلامی کردن دانشگاهها برویم، زیرا دانشآموزان از پایه درست تربیت شدهاند.» ظاهرا این سخن که در حضور آیتالله خامنهای بیان شد بسیار مورد توجه او قرار گرفته. به همین دلیل با تاکید و توصیهی اوست که وزارت آموزش و پرورش به مدرسهها توجهی خاص دارد. به گزارش منابع خبری در طرح «اسلامیتر کردن مدرسهها» برای نیروهای سپاه و بسیج نیز نقش فعالی در نظر گرفته شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر